Blog

Burn- out, ik?

Burn- out, ik?

 

José was al jaren een kanjer van een collega. Lief mens, sociaal, aardig, betrokken en niet te vergeten bekwaam. Top baan, verbouwde woonboerderij, 3 prachtige kleine kinderen, leuk stel vriendinnen en een lieve partner. Je zou er bijna jaloers op worden, maar niets bleek minder waar. Langzaam verdween alle energie zonder dat wij het in de gaten hadden. Maar wat misschien nog erger was dat ook José het haar niet bewust was.

Burn-out of een tekort aan vitamine D?

Burn-out of een tekort aan vitamine D?

 

Het is de derde keer dat Kim dit jaar de huisarts bezoekt, een gezonde vrouw van 54 jaar die volop in het leven staat. Alleen dit jaar gaat het anders vergeleken met de afgelopen jaren. Ze heeft een compleet gevoel van moeheid en lusteloosheid, een constant gevoel van een tekort aan energie, ze slaapt slecht en de bijbehorende opvliegers doen haar al helemaal niet goed. Op haar werk ligt de druk hoog, deadlines, vergaderingen, bijscholingen en haar mailbox is de laatste tijd meer een monster geworden dan een welkome vriend om goed in contact te blijven. Afgelopen nacht was het weer raak, gedachten bleven maar komen en nu zat ze totaal uitgeblust in de wachtkamer van haar huisarts. Stiekem overviel haar het gevoel of ze wel recht had om gebruik te maken van de kostbare uren van de arts, waren haar klachten wel erg genoeg.
Kim, riep de huisarts, er was geen ontkomen meer aan. Wel was er nog ruimte in haar hoofd om te denken dat haar eigen risico nu helemaal aan diggelen ging, de derde keer dit jaar het moet toch niet gekker worden!

Wanneer zelfs muren negatieve sfeer uitademen

Wanneer zelfs muren negatieve sfeer uitademen

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik in mijn auto stap voor een nieuwe opdracht. Ik heb er zin in! Als ik de afdeling op loop is het stil, het ochtendritueel is nog in volle gang. Ik schenk een kop koffie in en ben zoals altijd benieuwd naar wat er vandaag gaat gebeuren. De eerste bewoners druppelen binnen en begroeten mij allervriendelijkst voordat ze bij de ontbijttafel aanschuiven. Buiten rijden de taxi’s voor om bewoners even later naar hun werkplek of andere afspraken te brengen.

Irene de Groot

Irene de Groot is initiatiefnemer van Ideemajeur en Baanboetseren

 

Irene de Groot
Tongerboutstrjitte 21
9051 ET Stiens
058-8447679 | 06-23959112